Istoric

  0
  152

  Hidro Jepi SA este o companie privata cu o indelungata istorie si traditie in inovare, A fost fondata in secolul al XIX-lea . Societatea avea ca obiect de activitate productia de celuloza si hartie , si de aceea a fost construita in Busteni, la poatele muntilor Bucezi, pentru a fi in proximitatea materiilor prime pentru producerea de hartie.

  • In 1882 fratii Schiel au pus bazele fabricii de hartie “C.&S. Schiel”.
  • Autoritatile comuniste au nationalizat fabrica in 1948 si aceasta a devenit fabrica de hartie “13 Septembrie” ca mai apoi sa devina “Intreprinderea de Hartie Busteni”
  • Dupa Revolutia din 1989 Intreprinderea de Hartie Busteni s-a transformat in societatea pe actiuni cu capital de stat “S. C. Hartia S. A.”
  • In anul 2000 societatea a fost privatizata si a devenit “S. C. OMNIMPEX HARTIA S. A.”, iar in anul 2007 denumirea societatii s-a schimbat in “HIDRO JEPI S. A.”

  In jurul acestei fabrici s-a dezvoltat intreaga  regiune montana Busteni,.
  Compania are o bogata istorie care incepe  in  1882, Inca de la infiintare a jucat un rol de lider la nivel global in ceea ce priveste exploatarea apei si producerea energiei. La  apogeu fabrica avea peste 3000 de angajati.

  La inceputul anilor 1900 fabrica construieste una dintre primele hidro turbine, care a fost folosita pentru a genera electricitate,  si a functionat mai bine de 100 de ani, fiind  inlocuita  cu o turbina de ultima generatie ,in anul 2010.  vechea hidro turbina a ramas  in locatia initiala si este conservata, urmand sa fie amplasata intr-un spatiu special amenajat cu scop educativ.

  In istoria sa  compania a inregistrat un eveniment in premiera mondiala  punând in funcțiune  prima cale ferata electrica internă, care a fost folosita pentru transportul lemnului din padurile de pe munte la locul de productie, Locomotiva trenului este expusa in prezent in Gara Busteni. In anul  2000, intreaga regiune din care se exploata lemnul pentru productia de hartie  a fost declarata parc national protejat,. Din motive economice societatea a incetat productia de hartie  iar activitatea s-a  reprofilat  pe gestionarea activelor de apa  Si producerea de electricitate  .